Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2020 22:10 - Oкултният елит на Източна Европа
Автор: bgmart Категория: Политика   
Прочетен: 1167 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.04.2020 23:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Известна е следната, вече 100 годишна прогноза от д-р Рудолф Щайнер (1), който в 1917 казва:

"Властта се държи от група хора, които искат да управляват света с помощта на гъвкави капиталови, икономически импулси. Към нея се отнасят различни кръгове, които тя е в състояние да обедини и организира на икономическа основа. Същественото е, че тази група знае, че руската област е населена от неорганизирана човешка маса, в която е заложен зародишът на социалистическата организация на бъдещето. Овладяването на зародиша на социалистическия импулс е висшата цел на въпросната антисоциална група. Тя няма да може да я постигне, ако Централна Европа потърси обединение със зародишния импулс на Изтока. В момента, в който Централна Европа разкрие този факт на света, една неистина ще бъде заменена с истина. По един или друг начин войната ще продължи дотогава, докато германците и славяните не се обединят в името на общата цел за освобождението на човечеството от робството на Запада.

Алтернативата е само една - лъжата, която Западът използва за постигането на целите си, да бъде разобличена със заявлението, че създателите на англо-американизма са двигателите на едно движение, което се корени в импулсите на Френската революция и цели по капиталов път и чрез използването на революционни фрази само за прикритие да наложи световно господство. В противен случай противопоставянето на световното господство на тази окултна група от англо-американския свят ще стане в бъдеще по кървав път от поробения германско-славянски свят, с което истинската духовна цел на Земята ще бъде спасена." Рудолф Щайнер, 1917, Събр. Съч. 173 С

Факт е, че днес вместо необходимото обединение на Централна Европа и в частност на Германия със зародишния импулс на Изтока или на Русия, е налице тяхното все по-голямо отчуждение и дори активно противопоставяне на икономическа, политическа, а също и военна основа в рамките на НАТО. За това още в 2015 г. предупреди руският президент Владимир Путин, който в телеграма до президента на Германия Йоахим Гаук от 3 октомври написа:

„В днешната сложна международна ситуация е много важно да не се допуска отчуждаване, а да се съхрани натрупания през годините позитивен потенциал за сътрудничество.“ МОСКВА, 3 октомври, 2015. /ТАСС/.

Външните причини за това отчуждение между Германия и Русия са повече или по-малко ясни или най-малкото често обсъждани в медийното пространство, но вътрешните, които са скрити и по-трудно осезаеми, придобиват конкретни измерения с прогнози като горната на д-р Рудолф Щайнер. Тя сочи към съществуването на специална англо-американска окултна групировка, която цели да наложи световно господство чрез използването преди всичко на определени икономически инструменти.

Гъвкавите капиталови, икономически импулси

За тях Рудолф Щайнер говори и на други места в своето творчество, като например:

"В новото време най-ефективният, най-действеният принцип за налагане на власт над възможно най-голям брой хора е икономическият, принципът на икономическата зависимост!" Събр. Съч. 180, 24.12.1917.

"Може да се каже, и ви моля да приемете това наистина сериозно, че ако духовно-научният импулс не проникне в света, тогава Изтокът постепенно ще спре да развива свой собствен стопански живот, свое собствено стопанство и свое стопанско мислене. Тогава той ще се окаже в състояние само да произвежда, т.е. непосредствено да обработва земята, да добива природни продукти с инструменти, с които е снабден от Запад. А всичко, с което ще се стопанисва въз основата на човешкия разум, ще се развива на Запад. От тази гледна точка току-що приключилата катастрофа (Първата Световна война, бел. моя.) не е нищо друго, освен началото на тенденцията, Изтокът да бъде пронизан икономически от Запада, да бъде превърнат в област, където хората да работят, а Западът да бъде областта, която да се възползва от произведените на Изток природни ресурси.

Къде точно ще бъде границата между Изтока и Запада не е толкова важно, защото това е нещо, подлежащо на промяна. Ако така съществуващата тенденция се запази, и ако цивилизацията не бъде пронизана от нова духовност, тогава - за сега ще го кажем това само хипотетично - несъмнено ще стане следното: Целият Изток ще стане обект на стопанска експлоатация от Запада! Тогава обаче на такъв ход на развитието ще се гледа като на някаква човешка, земна даденост. Той ще се разглежда като нещо "справедливо" и разбиращо се “от само себе си”. Няма друг начин едната половината от човечеството да не стане роб на другата, освен ако духовността не бъде всеобщо завоювана и разпространена.” Съч. 191, 14.11. 1919.

Накратко, това обяснява всички тенденции, наложили се през последните години, за редуцирането на българските научно-изследователски звена като тези на БАН, което автоматично изтегля по-способните българи на Запад. Това е нещо, което практически се случва от години, докато на местна почва все повече остават хората, подходящи за работна ръка в селското стопанство или в различните работни, но не и развойни филиали на западноевропейски предприятия или вериги от магазини. Явно последните хора Рудолф Щайнер нарича “роби”, както прави това и в следния цитат:

„Чувствата на отиващите си висши класи, които искат да запазят старите обичаи, се изправят срещу чувствата на омраза на масите.... Целта на западния окултизъм е да установи каста от господари и каста от роби - на Изток от Рейн към Азия.

Намек за това, кои институции стоят в дъното на икономическия и капиталовия интрументариум за налагане на световното господство се съдържа в следното изказване на Рудолф Щайнер:

“Тези, които днес са на власт, са подчинени или “слуги” на икономистите. Не трябва да се мисли, че понастоящем политиците са нещо друго, освен подчинени на икономистите. И всичко, което се гласува като закони и законодателство - това трябва да се изучи много внимателно, - е само следствие на това, което смятат икономически ориентираните хора. През 19 в. за първи път човекът-икономист е заменен от човека-банкер! И тогава се създава финансовата организация, която надделява всички останали отношения!” Събр. Съч. 193

Както тогава, така и днес обществото би трябвало да се противопостави на тенденцията цялата власт да премине в ръцете на банките, защото:

“Ако хората не осъзнаят, че правовият и духовният живот трябва да се противопоставят на стопанския ред на икономистите и банкерите, Ариман (персийското съответствие на Дявола, бел. моя.) ще се сдобие с важен инструмент ...” Събр. Съч. 193

И още:

"Необходимо е да се знае, че единствено продуктивният духовен живот, който трябва да произлезе от Средна Европа, ще създаде онова велико братство, което трябва да се разпространи на Изток и да обедини Източна и Средна Европа, докато грубите стопански машинации могат само да създадат пропаст между тях. Изключително наложително е тези неща да се знаят и да станат общоизвестни!" Събр. съч. 338, 12.2.1921.

Рудолф Щайнер неслучайно апелира такива “неща” да станат общоизвестни, защото единствено така обществото може да се предпази от тях. Това е свързано и с необходимостта дейността на англо-американската окултна група, посочена във встъпителния цитат, да бъде разобличена публично.

Революционните фрази само за прикритие

Встъпителният цитат загатва и за другото средство на тайните общества на Запад да наложат властта си над целия свят, а именно традициите на някои от тях да организират революции като тази във Франция през 1789 г. и в Русия през 1917. За първата той казва, че е организирана именно от едно от тях, а за втората, която ни засяга повече, казва следното:

“Обществата, които се занимават с окултни истини, за да въздействат върху околния свят, следват принципи като този, предвиждащ свалянето от трона на руския цар и взимането на политически курс към провеждането на социалистически експерименти в Русия. Такива не трябва да бъдат извършвани в западните страни, тъй като там те са неизгодни или нежелателни. (...) Това, което се експериментира в Русия, в основата си е реализиране на нещо, замислено на Запад! (...) Знае се, че е важно тези страни да се докарат до състояние социалистическите експерименти да бъдат неизбежни при тях. Ако след това те започнат да се провеждат без да се познава същността на обществения ред, на практика това ще означава да се формира социалния ред и да се режисира социалистическия експеримент.

Виждате, че скриването на такова окултно познание, каквото внимателно се практикува в тези центрове, води до получаването на огромна власт. Противниковата страна не може да се опази по никакъв начин, освен ако не придобие същото познание, с което да се противопостави." Събр. съч., 186, 3

Тези думи са достатъчно красноречиви и ясно показват какъв е произходът на източно-европейския социализъм, както и ролята на западните тайни общества в предизвикването на революции като тази в Русия от 1917 г. Практиките за предизвикване на такива световни революции явно са подновени и днес чрез използването на, точно както казва Рудолф Щайнер, определени "революционни фрази само за прикритие". Именно чрез „революционната“ риторика в американските медии и електронните мрежи през последните години бяха предизвикани революциите и повече или по-малко успешните опити за смяна на правителства в редица африкански, азиатски и една европейска страна - Украйна! Почвата за тях беше подготвена от заливането на медийното пространство с революционни фрази като “демокрация”, “демократични ценности”, “евроатлантизъм”, “права на малцинствата”, “равенство между индивидите, расите, половете, религиите” и пр., които наелектризират масите. Те подсигуряват идеологически „цветните“ и „пролетните“ революции от последните години.

Специален интерес практикуващите “революции” западни тайни общества днес проявяват към Русия. Тя също е обект на “революционизиране”, което първо се подготвя с мерки за влошаване на икономическото и социалното й положение. За това бяха наложени икономическите санкции под претекста за намеса в Украйна и Крим, а допълнително тя се въвлича във войни на „изтощението“, подобни на тази в Афганистан в края на 80-те. По изкуствен начин й се създават противници в лицето на крайните националисти в Украйна и ИДИЛ в Близкия Изток. Целта е икономическият колапс, който да отприщи вътрешна вълна на недоволство срещу властта в лицето на Владимир Путин, водеща до свалянето му от власт по „октомврийски“ образец. Идеята е Русия да бъде завладяна отвътре, а не отвън, което да доведе до разпадането на нейната държавност и пълното й по-нататъшно подчинение на интересите на Запада. (2)

Социалистическата организация на бъдещето

Старата “революционна” тактиката на въпросния англо-американски окултизъм гони и по-далечни цели, които не се ограничават само с икономическото и политическото надмощие над Русия и Източна Европа като цяло. Те целят нещо съвсем различно, а именно духовното заробване на техния потенциал, който има да се реализира едва в бъдеще, и поставянето му в зависимост от американския. Това е свързано, както в началото казва Рудолф Щайнер, с овладяването на “зародиша на социалистическата организация на бъдещето”, заложен в руския народ или по-точно казано, в славянството като цяло. За това бъдеще Рудолф Щайнер е говорил много пъти, като например:

"Фактът, че в източната част на Европа установяваме наличието на един отличителен народностен елемент, е известен на всички, които от 19 в. насам сериозно се занимават с определено окултно познание. Окултистите знаят и винаги са знаели, че в славянската душевност живее народностният елемент на бъдещето. И ако сред окултистите на Теософското общество се твърди нещо друго, като например това, че този бъден народностен елемент на Шестата (славянската, бел. моя.) епоха е заложен в американците, това показва само, че тези окултисти не са никакви окултисти или такива, които искат да постигнат нещо различно от фактологически заложеното. Следователно трябва да държим сметка на това, че на Изток от нас има един носещ в себе си определено бъдеще и сякаш произтичащ от кръвта елемент, който днес до голяма степен все още е пасивен, неосъзнат, но инстинктивно-пророчески съдържа нещо, което един ден трябва да произлезе от него." Събр. Съч. 173, 2

Славянският и в частност руският елемент на бъдещето обаче в значителна степен зависи от връзката със Средна Европа, от която черпи вдъхновение в много отношения. Ето как изразява това Рудолф Щайнер:

"Oт общуването на средноевропейския духовен живот с руското народно начало може да произлезе нещо грандиозно, нещо изключително ползотворно за бъдещето. Трябва да се почувства, доколко такова общуване може да твори цивилизация. Само че то трябва да става на чисто духовно ниво и да се основава на това, което действа от човек на човек. До такова отношение с Изтока трябва да достигнем. И ако това се разбере, тогава случващото се в неговия духовен живот от само себе си ще се допълни с една стопанска общност." Събр. Съч. 338, лекция от 12.02.1921.

Към същата цел обаче, а именно сключването на съюз или “брак” със славяните се стреми и англо-саксонският народностен елемент в лицето на неговите тайни общества. Ето по-подробно как представя това Рудолф Щайнер:

„Тези Западни общества и по-специално определени тайни общества от по-високите нива разполагат с едно традиционно историческо познание, придобивано от всеки техен член. Те имат определено становище, бих казал, за политическото положение в Европа, чиято главна тайна се състои, от една страна, в съдбоносната предопределеност и възприемчивост на Източна Европа към определени импулси, а от друга, в предопределеността на областите на Запад от Източна Европа (т.е. Германия, бел. моя.) да развият това, което тя ще възприеме. Водачите на тези Западни тайни общества несъмнено разполагат с това познание и със сигурност говорят за него, представяйки основната идея на своята окултна дейност и влияние.

Нещо много специфично възниква във връзка с тези основни идеи на Запада. Можем да го разберем най-лесно, когато разгледаме тези неща там, където те изглеждат най-втвърдени и фиксирани, каквито са английските тайни общества. Хора, които са посветени в определени по-високи нива – високи нива, които са им предадени теоретично, в които обаче те реално не са посветени по жив начин (има се предвид липсата на реално посвещение в Мистериите, бел. моя.) – поддържат възгледа, че англосаксонският народностен елемент трябва да стигне до там, да се обедини с руския народностен елемент чрез един вид духовен и културен брак. Хората, които са част от англо-саксонския окултизъм по описания току-що начин, смятат, че ролята на този окултизъм е да заеме мястото на най-дълбоките окултни движещи сили с гръцки и римски произход. Според техния начин на мислене цивилизацията, формирана от елементи, които са възникнали от гръко-римската култура - включително и окултни такива - по време на Четвъртата следатлантска епоха, трябва да бъде заместена от такава с англо-саксонски елемент по време на Петата следатлантска епоха. Те считат това за един вид „насъщна необходимост”, която трябва да бъде приведена в реализация. Тази догма, че цивилизацията по времето на Петата следатлантска епоха трябва да има англо-саксонска физиономия, да носи белега на англо-саксонската култура, съдържа в себе си и един волеви елемент и всеки, който я превръща в своя собствена, също държи пред себе си определен образ на това, как трябва да изглежда бъдеща Европа. Образът, който тези хора имат, включва това - всякаква духовност, съществуваща в Централна Европа, да бъде абсолютно потисната и да бъде предотвратена възможността да влияе върху бъдещето на човешката раса. Според тях тя трябва да бъде игнорирана като нещо незначително.

Тази догма е съзнателно или до определена степен несъзнателно следвана във всички англо-саксонски тайни общества и оттам също във всички тайни общества, които имат някаква връзка, например, с Гранд Ориент във Франция и всички тайни общества в Западна Европа. Това е базисната догма, следвана съзнателно или донякъде несъзнателно, а именно че на централноевропейското познание не може и на практика не трябва да му се позволява да играе каквато и да било роля по време на Петата следатлантска цивилизация. Нещата трябва да се организират по такъв начин, че Петата следатлантска цивилизация да има англо-саксонска физиономия. Това изисква сключването на един вид брак между Западна и Източна Европа, оставяйки настрана всичко, което Централна Европа може да предложи.

Войната, която сега се води в Европа (Първата Световна, бел. моя.), е била обсъждана много, много години в тези тайни общества и повярвайте ми, в тяхното въображение тя не е била по-малко жестока, отколкото понастоящем, когато се е превърнала в реалност. Наивно е да се мисли, че войната е дошла неочаквано и че не е била предвиждана, защото за нея наистина са говорили много, много хора. Тя е била разисквана многократно! Ще откриете, че темата за голямата европейска война, която е трябвало да дойде, е била споменавана и обсъждана навсякъде и непрекъснато, особено в англо-саксонските тайни общества. Отново и отново са възниквали индикации, че един такъв основен европейски конфликт е бил неизбежен. И така е било предвиждано бъдещето на Европа. Знаело се е, че качествата, бих казал, кръвните качества на руснаците са свързани с Шестата следатлантска цивилизация, която англо-саксонската терминология нарича някак материалистично „Шеста подраса”, и че следователно западноевропейските и руските елементи трябва да бъдат свързани в едно цяло. Тези неща трябва да се разпознават напълно ясно, иначе ще проспим окултното движение на настоящото време.“   Събр. Съч. 174 А

Конкуренцията, възникнала между Западна и Средна Европа за Душата на Източна Европа, личи и от следното:

"Aко не се осъществи значително развитие на средноевропейската духовност, тогава Изтокът и Западът ще се свържат един с друг изключвайки Средна Европа - отначало вероятно ще има страшна вражда, но след това с нейното преодоляване ще се обединят в определено неблагоприятно за Средна Европа течение, което ще започне да се разпространява като световна култура, световна цивилизация." Събр. Съч. 203, лекция от 09.01.1921.

Също в посоката на сключването на “брак” между англо-саксонския свят и този на Русия или Източна Европа е следното кратко, но изчерпателно изявление на Рудолф Щайнер:

"Идеалът на всички англо-саксонски окултисти е използването на руската душа за своеобразен восък, в който да се отпечати желаното от англо-саксонския окултизъм." Рудолф Щайнер, Събр. Съч. 174 б

Окултният елит на Източна Европа

Известно е, че в много отношения елитът на Запада е свързан с ложите на Свободното масонство, сред които има и такива с напълно неизвестен или окултен характер. Това обаче, което до момента е още по-малко известно, е, че Изтокът в лицето на Източна Европа също има свой елит, за който до момента не се подозира. Неговият характер и маниер на действие са коренно противоположни на западните, които обичат да се занимават преди всичко със земни дела! Той, обратно на него, първо отправя погледа си буквално към духовния свят, за да намери подтик за действия в земното. Къде е той и с какво понастоящем е зает, е сложен и многопластов въпрос, за който можем да почерпим известна насока от следното сведение на д-р Рудолф Щайнер:

"Едно от нещата, които неумолимо ще се наложат, е че хората - много повече отпреди - ще започнат да се ръководят от окултни принципи. В общия характер на развитието през Петата следатлантска културна епоха е залегнала възможността упражняването на власт, на въздействие, да премине в ръцете на определени малки групи, които да добият силна власт върху широките маси. Част от общественото мнение живо ще окаже съпротива, но все пак това ще стане. Ще стане по простата причина, че заради вътрешното душевно съзряване и необходимостта от развитие през Петата следатлантска културна епоха голяма част от човечеството ще развие определен духовен потенциал за естествено съзерцание на духовния свят. Тази част от човечеството обаче, която ще положи най-добрата основа за това, което ще настъпи през следващата Шеста следатлантска културна епоха, тази част от човечеството по време на Петата следатлантска културна епоха, в която това ще се подготвя, ще се окаже едва малко склонна да се занимава с дейности на физическото поле. В известна степен тя показва недостатъчен интерес към работите на физическото поле и ще работи за издигане на душевния живот на по-висока степен - за уреждането на определена духовност. Поради тази причина други хора, които са по-малко подходящи за духовен живот, ще могат да завоюват определени властови позиции." Събр. Съч. 178, лекция от 06.11.17.

Именно въпросната част от човечеството, която има задачата да положи най-добрата основа на бъдещата Шеста следатлантска славянска културна епоха, е въпросният културен или духовен елит на Източна Европа. Той обаче, както се разбира, днес по никакъв начин не е ангажиран с определяща битието външна дейност, което - и това е забележителното - реално води до положението земната власт да се поеме от друга група хора, която не е толкова духовно талантлива, но за сметка на това е изпълнена с желанието да управлява света. Става въпрос за окултната групировка, която според даденостите на своя талант и с помощта на определени капиталови и икономически импулси, или с други думи, чрез различните съвременни финансови европейски и други фондове, се опитва да наложи световна власт. Това е наистина парадоксално, защото излиза, че между западния и източния елит съществува определена зависимост, изразяваща се в това, че със своите действия или по-точно казано, със своето бездействие или резигнация единият практически овластява другия! (3) Което прави от двете групировки един вид “скачени съдове”.

Потенциалът на източния елит е в две главни области, едната от които бе засегната в началото на материала, а именно това е социологията или възможността за създаването на правилната социалистическа организация на бъдещето. Другата е евгениката, която е специално разгледана от Рудолф Щайнер в сравнение със технологичните способности на западния окултизъм:

"Способността за задвижване на двигатели според законите на реципрочните трептения ще се развие в голям мащаб сред англо-говорящите народи. Това е известно в тайните им кръгове и се смята за средство за упражняване на власт над останалата част от населението на Земята, което трябва да стане още по времето на Петата Следатлантска епоха. И нещо друго е известно на тези кръгове. Известно им е, че има и други две способности, които също ще се развият. Едната ще я обознача като евгенична. Тя ще се развие предимно сред хората на Изтока, Русия и азиатския хинтерланд. В тези тайни кръгове на Запада е също известно, че този евгеничен окултизъм няма да бъде естествено вроден в англоезичните народи, а само в тези, принадлежащи на Азия и Русия. Тези факти са известни в тайните кръгове на Запада. Те се вземат предвид и се считат за движващи сили на бъдещата еволюция.

Под евгенична способност имам предвид премахването на възможността възпроизвеждането на хората да става чисто произволно или случайно. Сред народите на Изтока постепенно ще се развие брилянтно ясно познание за това, как законите на населяването на земята трябва да вървят паралелно с определени космически явления. Бивайки осведомени (чрез посвещението си в Мистериите, бел. моя.), те ще знаят че, ако зачатието става в съответствие с определени космически съзвездия, това ще създаде възможност на души с добра или зла природа да получат достъп до земно въплъщение. Тази способност ще се придобива само от такива индивиди, които са продължение на расите, на кръвния поток на азиатците. Те просто ще имат способността да виждат детайлно как това, което днес действа хаотично и произволно в зачатието и раждането, може да бъде приведено в хармония с великите закони на космоса във всеки индивидуален случаи. Тук абстрактните закони няма да помогнат. Това, което ще бъде необходимо, е конкретната способност да се знае във всеки индивидуален случай, дали зачатието трябва да се случи в определено време или не.

Това знание, което ще позволи да се свалят от небето движещи сили за морализиране или деморализиране на Земята чрез самата природа на човека - тази специална способност се развива като продължение на кръвните способности на расите на Изтока. Това, което там се развива като способност, наричам евгеничен окултизъм. Това е втората способност - способността, която ще предотврати възможността еволюцията на човечеството по отношение на зачатието и раждането да поеме курс на произволие и случайност. Моля да вземете предвид огромните социални последици, огромните социални движещи сили, които влизат в действие в случая! Тези способности са латентни. В тези тайни кръгове на англоезичните народи е добре известно, че те ще се развият сред народите на Изтока.

Те знаят, че те самите няма да имат тези способности като потенциал, даден по рождение. Те знаят, че Земята няма да може да достигне целта си, няма да може да премине към Юпитер (следващото състояние на планетата Земя, бел. моя.) и наистина знаят, че ако се прилагат само силите, с които разполага Западът, тя за сравнително кратко време ще се отклони от пътя си към целта. Постепенно ще стане така, че на Запад ще се развие единствено население без душа - население, което ще бъде възможно най-бездушно. Това е известно. Поради тази причина тези хора се стремят да развият в своите собствени кръгове, чрез собствените си способности, механичния окултизъм. Чрез него ще направят опит да наложат властта си над народите, които ще развият евгеничния окултизъм. Всеки, обучен в кръговете на Запада, твърди това: Необходимо е да управляваме Индия, защото само чрез продължаването на това, което произлиза от индийските тела - когато то се обедини с другото, което се получава на Запад от посоката на механичния окултизъм - могат да възникнат тела, в които душите да се въплътят в бъдеще, с което Земята все пак да се преведе към бъдните й еволюционни степени.

Англоезичните окултисти знаят, че не могат да разчитат на телата, които произлизат от основния характер на техния народ, заради което се стремят да придобият власт над народа, който ще осигури тела, с помощта на които еволюцията на Земята ще продължи занапред.

Американските окултисти знаят, че никога няма да пренесат в бъдещето това, което искат да пренесат, ако не отгледат нещото, което ще се развие под формата на бъдещи тела сред руското население чрез неговите евгенически окултни способности, ако не добият власт над него, така че постепенно да се създаде един социален съюз между техните собствени декадентски расови особености и покълващите психически расови характеристики на европейска Русия." Събр. Съч. 186, 3, 1st December, 1918

И така, тук преди всичко отново става въпрос за желания съюз или “брак” между европейския Изток и англо-американския Запад, но този път се изясняват причините за него. Талантът и усилията на западния окултизъм са насочени, от една страна, към създаването на задвижвани с етерна енергия двигатели, или с други думи казано, на биороботи, а от друга към “производството” на човешки англо-американски тела за бъдещето. Последното отново ги схожда с хората на източноевропейския, евгеничния окултизъм, които също са склонни, но по естествен начин, към “създаването” на човешки тела! Вторите обаче наистина могат да създават подходящи или истински, изпълнени с морални импулси човешки тела, докато първите само правят изкуствени опити за това с неясен резултат. Едното става по законите на божествения свят, а другото по тези на човешкия или...технологичния! В първия случай става въпрос за евгеничен окултизъм, а във втория за наистина механичен.

Колкото и футурустично да звучи, за постигането на своите цели английският окултен фактор търси да се съюзи с индийския, посигурявайки си по този начин подходящи тела за бъдещето, докато другият в Америка има за цел Русия и нейната “телесност”. Това обяснява лесният достъп на индийци и други подобни националности във Великобритания от много години насам, както и позволяването на големи маси от хора от Предна Азия да се заселят през последните в Европа на имигрантска основа. Това е предопределено от западните окултни общества, които са наясно с необходимостите на бъдещето и представлява своеобразна изкуствена форма на евгеника или механичен окултизъм в действие.

Ето още нещо по този въпрос от Рудолф Щайнер:

"Американските окултисти знаят, че в бъдеще ще могат да се домогнат до това, към което се стремят, само ако се погрижат за завладеят зародишите на евгеничния окултизъм, положени за в бъдещето в телата на руското население, и да напаснат социалната връзка между тяхната отмираща раса и зараждащите се психични особености на руснаците в Европа. Поради това, че механическия окултизъм, към който Западът е предразположен и върху който в бъдеще ще се стреми да основе своето могъщество, неизбежно напълно ще се изроди и дегенерира, ако неговите кръгове не успеят да си осигурят властта върху изначално предразположените към евгеничен окултизъм народи! Именно затова се стремят да подчинят тези народи, които го развиват. .... Тези егенично-окултни способности, които са налице само в хората на Изток, ще бъдат използвани тъкмо на Запад, ако той успее да наложи властта си над източно-европейците и започнат бракосъчетания между тях и тези на Запад." Рудолф Щайнер, Събр. Съч. 186, лекция от 01.12.18.

Интересът на западните окултисти е насочен основно към източноевропейската или по-общо казано, източната телесност. Целта е подсигуряването на нова почва за продължаването на досегашното западно развитие, чиято най-изтъкната черта е земният материализъм. Идеята, че чрез Източна Европа и нейния телесен потенциал той да бъде увековечен или най-малкото продължен възможно най-дълго е целта, която се подразбира и от следните думи на Рудолф Щайнер:

"Идеалът на всички англо-саксонски окултисти е да използват руската душа като своеобразен восък, в който да отпечатат това, което англо-саксонският окултизъм желае." Събр. Съч. 174 б.

Изглежда така, сякаш западните окултисти се опитват да създадат своя собствена евгеника, без реално да разполагат с подходящите способности. Въпросът е, няма ли това да бъде хазартен ход, защото в края на краищата става въпрос за човешките души и техният свободен избор да “населят” тези тела или не. Защото, ако те не проявят желание да населят тези, макар и добри физиологично тела, които се явяват вследствие на добре инженирани смесени бракове заради необходимостта да оперират с тях в материалистично ориентираната западна култура, тогава ще се стигне до феномена, който днес вече прозира зад кулисите на западното развитие. А именно Западът да се изпълва с хора, които нямат качествата на добрите, стари, продуктивни западни поколения, а се отличават само с подчертан вкус за безогледната консумация на материални блага. Заради което, според Рудолф Щайнер, в Апокалипсиса на Йоан те са наречени “скакалци”.

Какво от това, че на Запад има на разположение много физически тела от смесени бракове? Само тела не са достатъчни, но и подходящи души, които да изберат да ги “населят” - души, изпълнени с морални импулси. Те обаче могат и да откажат да го направят, ако не са водени от истинските евгеници и тогава другите, които не са толкова морални, но изберат да населят тези тела, ще се окажат в положението на един, който разполага с последен модел мощна кола, но не умее да я управлява..

Всичко това може да доведе, както казва Рудолф Щайнер, в кратки срокове до деморализирането на човечеството. От което ще се види възможностите или невъзможностите на западния, маханичния окултизъм да “създава” физически тела, което ще напомни за богомилските приказки, разказващи за желанието на Дявола да конкурира Дядо Господ в създаването на човешки тела. Това, което той максимум успял да направи, било тялото на един вълк, който като станал готов.....скочил и изял своя създател!

Душевният интерес

По нищо не личи западните окултисти да проявяват особен интерес към душите на източноевропейците. Или ако имат такъв, той се изчерпва с подготовката за следното манипулиране:

„И така, без да уп­раж­ня­вам критика, бих ис­кал на­й-­нап­ред чис­то ре­фе­ра­тив­но да пред­с­та­вя ня­кои уче­ния от окул­т­ни­те братс­т­ва в Англия, ка­то наб­лег­на на това, за ко­ето ве­че има­те готовност. Там се уче­ло и продължава да се учи, че ево­лю­ци­ята на Европа мо­же да бъ­де разбрана, ако по­-нап­ред рет­рос­пек­тив­но се пог­лед­не към пре­хо­да от романската, от Четвъртата сле­дат­лан­т­с­ка епо­ха към Петата сле­дат­лан­т­с­ка епоха. (...)

Петата подраса, по­яви­ла се в на­ча­ло­то на XV век, включ­ва те­зи народи, ко­ито са приз­ва­ни да го­во­рят по све­та на английски. Англофонските на­ро­ди пред­с­тав­ля­ват Пе­та­та подраса, а ця­лос­т­на­та за­да­ча на Петата сле­дат­лан­т­с­ка епо­ха се състояла в това, све­тът да бъ­де зав­ла­дян за ан­г­ло-го­во­ря­щи­те народи. Остатъците от чет­вър­та­та под­ра­са - ла­тин­с­ки об­лъх­на­ти­те народи, оче­вид­но ще из­па­дат във все по­-голям материализъм; те съ­дър­жат в се­бе си еле­мен­та на сво­ето вът­реш­но разложение, а и във фи­зи­чес­ко отно­ше­ние са но­си­те­ли на упадъка. Както ве­че казах, аз са­мо реферирам, без да из­ла­гам не­що ка­то мое твърдение. Елементът на пе­та­та под­ра­са съ­дър­жал оба­че пред­раз­по­ло­же­ност към спиритуализъм, към възпри­ема­не на ду­хов­ния свят. Трябвало да се раз­бе­ре как чет­вър­та­та под­ра­са е въз­дейс­т­ва­ла вър­ху петата, ка­то за цел­та пог­ле­дът се насочи към миналото, къ­де­то северните народности, станали пос­ле брити, гали, германи, влизат в до­пир с Римската империя. Поставя се въпросът: как­во соб­с­т­ве­но са би­ли те­зи на­род­нос­ти по времето, ко­га­то Римската им­пе­рия по­ве­ла вой­на сре­щу тях, то­ест ко­га­то в из­вестен сми­съл е по­де­та бит­ка­та меж­ду чет­вър­та­та и пе­та­та подраса? На въз­раст тези на­ро­ди са като кърмачета! Важно е сле­до­ва­тел­но да се изтъкне, че римляните - ро­ман­с­ки­ят елемент, чет­вър­та­та под­ра­са - идват, за да се пог­ри­жат за тях ка­то дойка. Тези из­ра­зи са нужни, за да се по­со­чи ана­ло­ги­ята меж­ду на­роднос­т­ния еле­мент и еле­мен­та на от­дел­ния човек. Така рим­ля­ни­те се пре­вър­на­ли в дой­ка и та­зи им ро­ля про­дъл­жава дотогава, до­ка­то те по­ве­че или по­-мал­ко раз­п­рос­тират гос­под­с­т­во­то си над се­верни­те народи, на­ми­ра­щи се в кър­ма­чес­ка възраст.image

Кърмачето ста­ва дете; то­ва е времето, ко­га­то в Рим се уч­ре­дя­ва пап­с­ка­та ин­с­ти­ту­ция и със сво­ята власт папа­та ста­ва нас­тойник на детето, тъй как­то рим­ля­ни­те би­ли не­го­ва дойка. Както казах, аз не твър­дя нищо, а са­мо реферирам. После след­ва вза­имо­дейс­т­ви­ето меж­ду пап­с­т­во­то и се­вер­ни­те дадености, всичко, ко­ето про­ни­зва Централна Европа чак до Британия - то­ва е въз­пи­та­ни­ето под пап­с­ко­то настойничество, чрез ко­ето про­дъл­жа­ва въз­дейс­т­ви­ето на ро­ман­с­кия еле­мент от Четвъртата сле­дат­лан­т­с­ка епоха. Някъде към ХІІ век, ко­га­то пап­с­т­во­то прес­та­на­ло да бъ­де такова, как­вото е било преди, за­почва юно­шес­т­во­то на те­зи различ­ни народности, ко­ето се ха­рак­те­ри­зи­ра с про­буж­да­не­то на соб­с­т­ве­на­та им интелигентност. Настойникът се оттегля. Юношеството трае до към края на XVIII век. При пре­по­да­ва­не­то на по­доб­ни не­ща нас­тояще­то по пра­ви­ло се изпуска, тъй ка­то то по­ра­ди оп­ре­де­ле­ни съ­об­ра­же­ния се смя­та за добро. Хората не трябва да чу­ват твър­де яс­но как­во се мис­ли за нас­то­яще­то - пред­по­чи­та се то да им бъ­де под­не­се­но по су­гести­вен начин.

Така с те­че­ние на вре­ме­то­, на се­вер под пок­ро­ви­тел­с­т­во­то на дойката, на нас­той­ни­ка и т.н. се оформя се­гаш­на­та зря­лост на онова, ко­ето ве­че съ­дър­жало пред­пос­тав­ка­та за пос­те­пен­ното прев­ръ­ща­не на Британия в гос­под­с­т­ва­щ на­род на Петата сле­дат­лан­т­с­ка епоха, ка­къв­то би­ли не са­мо римляните, но и романизмът по времето, ко­га­то от не­го про­из­лиза папството. Следователно, спо­ред то­ва виж­да­не, до­ка­то от ство­ла на чо­ве­чес­т­во­то се от­ронват ос­тан­ки­те на ла­тин­с­кия елемент, ка­то нов пло­до­но­сен еле­мент се раз­п­рос­ти­ра онова, в ко­ето жи­вее бри­тан­с­ка­та същност. И тук се намеква, че всич­ки външ­ни дейс­т­вия и мерки, ко­ито могат да имат въобще ня­ка­къв сми­съл и да бъ­дат пло­дот­вор­ни­, т­ряб­ва да се пред­п­ри­емат така, че да сто­ят под зна­ка на те­зи виждания. Защото как­во­то и да ста­ва без те­зи виж­да­ния - да се вяр­ва например, че ла­тински­ят еле­мент не се на­ми­ра в упа­дък или че бри­тан­с­ки­ят не е във възход, - е об­ре­че­но на изсъхване. Подоб­ни работи - така каз­ват те­зи хора, мо­гат ес­тес­т­ве­но да се вършат, но са осъ­де­ни да нямат значение, те, та­ка да се ка­же, не покълват. Все ед­но да хвър­лиш се­ме в не­под­хо­дя­ща почва.

Скицираното по то­зи на­чин уче­ние пред­с­тав­ля­ва фундамент, прос­му­кал се във всички, до­ри в по­-­езо­те­рични­те братства, в оне­зи окул­т­ни братства, ко­ито ­пос­ле започват да дейс­т­ват в за­пад­ни­те ре­ги­они ка­то та­ка на­ре­че­ното ви­со­кос­те­пен­но ма­сон­с­т­во и прочее. От хора, под­дър­жа­ли по­-тяс­на или по­-да­леч­на връз­ка с те­зи братства, то се прив­на­ся в пуб­лич­ни­те де­ла не­ряд­ко по тол­ко­ва прик­рит начин, че хората, ко­ито тряб­ва­ло да го зас­тъп­ват в живота, ня­ма­ли ни­как­ва пред­с­та­ва как са им би­ли пре­да­де­ни те­зи неща. В мно­го съ­бития, ко­ито ние из­жи­вя­ва­ме в рам­ки­те на ево­лю­ци­ята на чо­ве­чес­т­во­то, осо­бе­но от XVI век насам, те­зи не­ща са би­ли прив­не­се­ни от Запада.

И още не­що се твър­ди в то­ва учение. Казва се, че как­то хо­рата на Се­вер от някогашния ро­ман­с­ки еле­мент се под­гот­вят за пе­та­та подраса, по схо­ден на­чин днес сла­вя­ни­те се из­п­ра­вят сре­щу Запада ка­то въз­ник­ва­ща шес­та подра­са - точ­но как­то няко­га гер­ман­с­ки­те на­род­нос­ти нас­тъ­пват от се­вер сре­щу ро­ман­с­кия елемент. Под управ­ле­ни­ето на ед­но во­де­що към ги­бел дес­по­тич­но пра­ви­тел­с­т­во – така твър­ди уче­ни­ето - на Из­ток жи­ве­ят из­вестен брой народности, ко­ито съ­що ка­то гер­ма­ни­те от времето, ко­га­то Римската им­пе­рия се раз­п­рос­ти­ра на север, още не са били народи, а са­мо народности. Тези на­род­нос­ти със­тав­ля­ват от­дел­ни­те еле­мен­ти на та­ка на­ре­че­ния сла­вян­с­ки народ, кой­то днес са­мо фор­мал­но се дър­жи обе­ди­нен от ед­но под­ле­жа­що на сваляне дес­по­тич­но правителство. Аз си служа с оби­чай­ни­те за те­зи окул­т­ни братс­т­ва изрази. (…) Тези бал­кан­с­ки сла­вя­ни - се каз­ва там - ще мо­гат да за­па­зят са­мос­то­ятел­нос­т­та си са­мо до Го­ля­ма­та ев­ро­пейс­ка война, след ко­ето им пред­с­тоят съв­сем дру­ги съдбини. Сега те­зи на­род­нос­ти - гла­си уче­ни­ето - се на­ми­ра­т в пе­ле­на­чес­ка­та си въз­раст и по­не­же са обя­вени за бъдна­та шеста, а бри­тан­ци­те - за пе­та­та подраса, с то­ва ве­че се намеква, че бри­тан­ци­те тряб­ва да за­емат спря­мо тях съ­що­то положение, ко­ето няв­га рим­ля­ни­те за­емат спря­мо се­вер­ни­те гер­ман­с­ки народности - сиреч те ­пър­во тряб­ва да бъ­дат дойка, в та­зи ро­ля се кри­ела пър­во­на­чал­на­та им задача.

Според това уче­ни­е ро­ля­та на дой­ка ще прик­лю­чи в момента, ко­га­то те­зи на­ро­ди стиг­нат дотам, Руската им­перия пове­че да не съществува, а те въз ос­но­ва на соб­с­т­ве­ни­те си ум­с­т­ве­ни за­лож­би да из­г­ра­дят спе­ци­ал­ни форми. Лека полека оба­че дойката, раз­би­ра се, тряб­ва да отс­тъ­пи мяс­то на настойника, то­ест от оне­зи на Запад, ко­ито със­тав­ля­ват съ­щин­с­ка­та пе­та под- раса, които тряб­ва съз­да­дат едно сво­е­об­раз­но „папство“. В него ду­хов­нос­т­та тряб­ва да се раз­вие осо­бе­но сил­но и как­то по времето на пап­с­т­во­то в Централна Европа, така и сега тряб­ва да въз­ник­не определена конфигурация, ко­ято да дейс­т­ва в посока от за­пад на изток и то­ва да до­ве­де до из­пол­з­ва­нето на Изтока за съз­да­ва­не на определени ин­с­ти­ту­ции по начин, схо­ден на папските институции в някогашна Европа. (Има се предвид, вероятно, създаването на масонски ложи, каквито вече съществуват навсякъде в Източна Европа, бел. моя.) Оттогава ес­тес­т­ве­но е на­ли­це нап­ре­дък с ед­на под­ра­са и до­ка­то пап­с­т­во­то по на­й-­раз­лич­ни на­чи­ни осно­ва­ва цър­к­ви и цър­ков­ни общини, то за­пад­но­то папство, ко­ето щя­ло да се раз­вие от сре­ди­те на бри­та­низма, има­ за за­да­ча да про­ве­де на из­ток точ­но оп­ре­де­ле­ни ико­но­ми­чес­ки експерименти, си­реч да из­г­ра­ди определена фор­ма на ико­но­ми­чес­ко съ­жи­тел­с­т­во по со­ци­алис­ти­чес­ки начин, ко­ято се счита за неприемлива на За­пад, тъй като Западът пред­с­тав­ля­вал петата, а не шес­та­та подраса. Изтокът трябва, първо­на­чал­но опитно, да се из­пол­з­ва за провеждането на та­ки­ва гледащи към бъ­де­ще­то експерименти. Наложително било се про­ве­дат политически, ду­хов­ни и ико­но­ми­чес­ки експерименти.

Ес­тес­т­ве­но никой не е толкова безумен да твърди, че гос­под­с­т­во­то на Запада ще трае вечно, за­що­то ни­кой се­ри­озен уче­ник на окул­тиз­ма няма да го повярва. Съществува оба­че пъл­на яснота за това, че на­й-­напред трябва да премине етапа на „дойката“, последван от настойничеството, то­ест от едно сво­его ро­да бъ­де­що пап­с­т­во от стра­на на за­пад­на­та култура.

Това бе­ше ре­фе­ра­тив­ното представяне, скъ­пи мои приятели! Тези не­ща са залегнали много дъл­бо­ко в уче­нията на за­пад­но­то фран­к­ма­сон­с­т­во и цел­та е да се види, да­ли имен­но вли­ятел­ни­те учения, за ко­ито то­ку­-що говорих, дейс­т­ви­тел­но са пос­ле­ди­ца от ево­лю­ци­ята на чо­ве­чес­т­во­то и са съз­да­де­ни за бла­го­то на целия чо­веш­ки род или тряб­ва да бъдат ко­ри­ги­ра­ни.“ Събр. Съч. 173, 6 (4)

В края на краищата всичко опира до основния проблем, до основната тайна, до която се домогва англо-саксонския елит, а именно:

"... тайната, как върху масите, които малко се интересуват от външните събития, но пък имат духовни заложби да подготвят Шестата културна епоха, как върху тези човешки маси да се наложи абсолютно господство - как господството над тях да се осъществи от малък кръг хора!" Събр. Съч. 178, 06.11.1917.

Макар и един само на пръв поглед безутешен отговор на въпроса, къде в момента се намира източноевропейският евгеничен елит и защо, както личи по всичко, не е инкарниран на Земята през 20 и 21 в., дава Рудолф Щайнер в самия край на своя живот:

“Описаните трудности, даже невъзможността на (архангел, бел. моя.) Михаил да действа в човешките души (през 19 и 20 в., бел. моя.), са свързани с това, че той самият не желае да влиза по какъвто и да било начин в съприкосновение с физическото настояще на земния живот. Той иска да остане в онова отношение на силите, което от най-дълбока древност е валидно за духове и хора като него. Всякакво съприкосновение с това, с което човекът си има работа във физическия живот на земята, за него е кощунство!” GA 26

Въпросната незаинтересуваност от външните събития на елита на Източна Европа през 20 в., която повече от явно продължава и през 21-ви, е в пряка връзка с дейностите на архангел Михаил на Земята след неговата и на неговите хора епична победа над Ариман на Небето в края на 19 в. Парадоксално това предава властта над Земята в ръцете на англо-саксонския елит, в което има определен, висш умисъл, който е разгледан в упоменатата вече книга, както и на други места. (5) Само ясното осъзнаване на случващото се, каквато е целта на този материал, може да бъде спасително за хората, които искат да се спасят. Всичко останало произтича от това!

 

Бележки:

1.       Д-р Рудолф Щайнер е роден в Австро-Унгария през 1861 г. Доктор по философия и редактор на естественонаучните трудове на Гьоте. Секретар на немската секция на Теософското общество от 1902 до 1912. Последният външно известен посветен в истинското розенкройцерство. По покана на Мемфис-Мизраимското масонство през 1904 става Майстор в основаната от него масонска ложа „Мистика Етерна“, която ръководи до 1914. Създател на антропософията като системен научен метод за постигане на духовно познание и лигитимно посвещение в духовния свят според правилата на Мистериите.

2.      Противопоставянето на Запада на Русия включва и такива аспекти: „Kак­то масонството произлезе в миналото от майсторите-зидари, от строителството на ка­тед­рали и храмове, та­ка и занапред хората ще се на­учат да строят с на­й-­мал­ки­те градивни „камъни“, а именно с кон­ден­зи­ра­ните маси електричество. За тази цел ще е необходимо нов вид масонство. Тогава ин­дус­т­ри­ята няма да мо­же да се развива както днес. Тя ще ста­не ха­отич­на и ще служи единствено за бор­ба за оцеляване, докато не се разбере... /Празнина в бележките/ То­га­ва ще бъ­де въз­мож­но ня­кой да се вози в кола в Берлин, до­ка­то в Москва да се случи разрушение, причинено от самият него. И ни­кой няма да е в състояние да предположи, че то е причинено от този човек. Безжичният те­лег­раф е само на­ча­ло­то на това. Нещата, за които говоря, ще се случват в бъдеще. Има са­мо две възможности: или не­щата ще продължат да се развиват хаотично, как­то досега е случаят с ин­дус­т­ри­ята и тех­никата, и тогава този, кой­то разполага със съответните технически средства, ще може да предизвиква големи разрушения, или те ще се развият хармонично, каквато е целта на масонството (определена бъдеща форма на масонството, която няма много общо с настоящите, бел. моя.), и това ще доведе до нещо на­й-­вис­ше." Събр. Съч. 93, 9 Запознатите с начина на изразяване на д-р Щайнер, знаят, че споменаването на столиците на Германия и Русия не е случайно, а съвсем преднамерено и целенасочено. То визира бъдещите проблеми между двете страни, както и насилието, което Зпадът като цяло е готов да окаже над втората с цел нейното завладяване. Потърпевшият е явно упоменат – Русия, чийто символ е Москва. Предсказана е бъдещата роля на технологиите, в чието развитие Западът е “цар”.

3.      Въпросът е подробно разгледан в книгата “Рокфелер център в Ню Йорк и тайните жестове на масонството” 2 част, изд. “Труд”, 2017 г.

4.      Според Рудолф Щайнер тези планове на англо-американските окултисти предизвикват в душата на източноевропееца следното: "Другият аспект е този, че във връзка с мястото му в социалната структура, на Изток преобладава един определен образ за човека ... образът на един кошмар, чиято поява се наблюдава, когато подхождаме към Пазача на Прага. Той от своя страна се появява като кошмар, заради инстинктите, които се питаят на Изток и които стават ефективни при образуването му, подхранващи се от една сила, която е все още несъвършена. Тази сила всъщност изисква импулс, който да я подпомогне. Преди съзнанието да се събуди - а на Изток то наистина първо трябва да се събуди - тази сила изисква инстинктивна база. Тази инстинктивна база, живееща в народите на Изтока при формирането на техния образ на човека, е именно която действа като кошмар.....такъв кошмар, от който те трябва да се освободят. Това преодоляване става по същия начин, както когато се освобождаваме от един кошмар след като сме се събудили и ясно сме осъзнали случващото се. Тази сила, която трябва да действа на Изток, не е нещо от миналото, а по-скоро се случва за първи път в нашата епоха. Тя се образува от силите на Британската Империя! (...) Собственият човешки образ е така отпечатан в душата на Изтока, че задаващите се бъдещи деяния на Британската Империя, се превръщат за нея в кошмар.......това, което е в процес на подготовка и действа в настоящата епоха (от страна на англо-американската страна, бел. прев.), се изявява като кошмар, като противодействащата сила на един кошмар, който цели да събуди хората на Изтока за съзнателния, адекватен образ на човека. Тези неща не е приятно да се казват днес, нито е приятно да се чуват. Простата истина обаче е, че сме стигнали до една епоха в еволюцията, в която не може да се постигне нищо, ако хората не вникват в нещата от света на основата на познанието, на пълното съзнание и истинското запознаване с обективните закономерности в света." Събр. Съч. 186, 1

5.      Подробен отговор на този въпрос дава статията “Резигнацията на михаилитите през 19 и 20 в.”, публикувана текстово в http://aobg.org/files/newspaper/bg/... , както и лекцията със заглавие “Възникване и смисъл на злото през XIX и XX век” - https://www.youtube.com/watch?v=psw...

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgmart
Категория: Други
Прочетен: 93946
Постинги: 59
Коментари: 19
Гласове: 48
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031