Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2020 18:16 - Пловдив - начало и край на богомилството (2 част)
Автор: bgmart Категория: Други   
Прочетен: 193 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.04.2020 18:19


Посочен в изворите като роден град на Орфей, Филипополис е единствено посочен и като роден на богомилството! Това се обяснява с орфеевата „музикална” цивилизация, която, както видяхме, е както тракийска, така и богомилска. В нейната основа стои един и същи народ, а именно тракийският. Затова е закономерно, ако импулсите на Съзнателната душа са посяти в неговата душа по орфеево време във Филипополис, да узреят и да бъдат „ожънати” пак там – в средите на тракийските богомили. За това, разбира се, спомага обновяването на манихейските мистерии от Запад, или от Парсифал, което дава тон на първото движение на Светия Граал, което, както показва логиката на нещата, е преди всичко това на богомилството!

През следващите столетия богомилството търпи развитие, преминава на Запад, „отблагодарявайки” му се за обновителния импулс от 9 в. и по времето на заника си там през 13 в. неговият водач Манес или Парсифал полага основите на едно второ граалово течение, каквото е това на розенкройцерството. Именно него Р. Щайнер определя като граалово, за разлика от първото, за което не смее да говори. Както показва името му, в основата му стои Християн Розенкройц и актът на неговото посвещение от 12 високо развити индивидуалности в средата на 13 в., при който, по сведенията на Р. Щайнер, физическото му тяло става прозрачно. Това посвещение се явява подготвително за следващото през 15 в., когато той е посветен лично от Парсифал или Манес. Това става през 1459 на неизвестно място в Азия, което Р. Щайнер не посочва с точност. Именно то дава решителният тласък на дейността на розенкройцерите през следващите векове в течението на настъпилата през 1413 Пета Следатлантска културна епоха, която е епохата на инстинктивната Съзнателна душа.

Самото иницииране на тази епоха, обаче, е свързано с личността и съдбата на въпросния Християн Розенкройц, който, както показва елементарното изчисление, щом е роден през 1378, значи в нейното начало през 1413 трябва да е навършил 35 години, което е времето, когато по принцип се ражда личната Съзнателна душа. Иначе казано, годината на раждането на личната Съзнателна душа на Християн Розенкройц и това на общочовешката инстинктивна Съзнателна душа съвпада. Това би могло да означава, че първата се явява основа или прототип на втората в рамките на физическото тяло, което при Християн Розенкройц е специфично заради случилото се по време на посвещението през 13 в. Или с други думи, известното свръхфизическо въздействие на Първата Божествена Йерархия на Серафимите, Херувимите и Престолите върху човечеството като цяло, сътворило специалния мозъчен орган, за който Р. Щайнер не веднъж разказва в своите лекции, трябва да е засегнало преди всичко физическото тяло на Християн Розенкройц, наред с ред други такива, за да може да се предаде по-нататък по наследство.

  image Бронзова статуя на граф Сен Жармен, който е една от инкарнациите на Християн Розенкройц. Тялото е с ясно изразен андрогинен характер и резигнационен жест "Средни пръсти" на лявата ръка 

Така излиза наяве зависимостта между общочовешката инстинктивна или „биологична” Съзнателна душа, родена от Боговете през 1413, и тази на Християн Розенкройц, родена през същата година. Обратно на това, тази на средновековните манихейски посветени не е толкова физическа, а по-скоро свръхфизическа или „мистерийна”, осъществена по пътя на посвещението в духовния свят. Но забележителното е, че тази на Християн Розенкройц също придобива такъв характер след като той е посветен в мистериите от Манес през 1459 г., което е първият в света акт на одухотворяване на инстинктивната Съзнателна душа!

Така трите човешки индивидуалности, които имат основно значение за Съзнателната душа на човечеството в двете й форми – мистерийна и инстинктивна – са, по ред на номерата, Орфей, Манес и Християн Розенкройц. Ако това е така, тогава, географски погледнато, общата им история започва от ... Пловдив!



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgmart
Категория: Други
Прочетен: 93863
Постинги: 59
Коментари: 19
Гласове: 48
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031