Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2020 11:54 - Епохата на Водолея - според Рудолф Щайнер
Автор: bgmart Категория: Други   
Прочетен: 1149 Коментари: 0 Гласове:
-1

Последна промяна: 24.01.2021 23:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Рудолф Щайнер говори за нея съвсем бегло и откъслечно, насочвайки вниманието към ... 3573 г. Според него, тя съвпада с Шестата Славянска културна епоха и както всички останали астрологически епохи трябва да продължи около 2160 години. В своята лекция от 22 май 1905 той отбелязва поредицата от предишни епохи, започвайки с тази на Рака, възникнала веднага след потъването на Атлантида, последвана от тези на Близнаците и Телеца, последната от които е свързана с възхода на културите на древен Египет и Мала Азия. Следва тази на Овена и Рибите, в която сме понастоящем. След което, както казва той, „в бъдеще, по времето на Шестата епоха ще настъпи времето, когато човекът толкова ще се пречисти вътрешно, че сам ще се превърне в храм на Божественото. По това време Слънцето ще навлезе в знака на ВОДОЛЕЯ! Така Слънцето, което всъщност е външният израз на нашия духовен живот, напредва през небесното пространство. Когато по време на едно пролетно равноденствие то навлезе в знака Водолей, тогава той за първи път ще бъде напълно ясно разбран. […] човек отново ще се издигне, когато се научи да разбира Христос, което ще стане, когато се появи Водолеят. Това ще бъде през Шестата културна епоха.”  [1]

Имайки предвид, че въпросната Шеста Славянска културна епоха трябва да настъпи през далечната 3573 г., това означава, че тогава ще настъпи и свързаната с нея Епоха на Водолея. Връзката между двете е отбелязана и графически от Рудолф Щайнер на следната схема, която засяга някои от изброените епохи, както и, което е интересното, свързаните с тях Учители.


image


Разгледана отдолу нагоре, тази схема показва последната епоха, наречена „седма”, която няма означен зодиакален знак, нито Учител и етнос, които да отговарят за нея. 
На места Рудолф Щайнер я нарича Американска. Това се дължи на факта, че тя е фиктивна или „куха” – от нея няма да произлезе нищо [2], за разлика от предишната на Водолея, която може да даде зародиша на следващия Голям Световен цикъл. Именно тя е означена като „славянска”, защото славяните, сред които са и българите, могат да бъдат нейният двигател. За нея трябва да отговаря Учителя М (Мория). За прехода към нея не отговаря никой Учител (такъв не е означен, което не е случайно), защото, както ще видим по-нататък, тя не е сигурна. Предишната епоха е тази на Рибите, наречена „германска”, за която отговаря Учителя Sg (граф Сен Жермен) от началото на 15 в., и според наклонената черта също и Учителя J.v.N. (Исус от Назарет или Заратустра). Последният отговаря също така за прехода от Четвъртата епоха – тази на Овена, към Петата  днешната на Рибите. Преди това, по време на „гръцката” епоха на Овена е действал основно Учителя Хиларион, означен като L. auf d. W. (вдъхновил творбата „Licht auf der Weg”), a преди него в прехода от Третата епоха (на Телеца) към Четвъртата е действал основно Учителя K.H. (Кутуми).

От по-горното сведение на Щайнер, касаещо датировката на Епохата на Водолея, става ясна важността на Христос - както за нея, така и за цялата Шеста културна епоха. Реално става въпрос за успешното налагане на негово Второ пришествие в обществен план, което прави несигурен прехода от Петата културна епоха към Шестата, която е тази на Водолея!

Бележка:

1. 
Щайнер, Р., Събр. Съч. 93, лекцията от 22 май 1905

2. 
Щайнер, Р., Събр. Съч. 104, 2 лекция



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgmart
Категория: Други
Прочетен: 93886
Постинги: 59
Коментари: 19
Гласове: 48
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031