Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2021 20:12 - Великденско писмо-астрологична прогноза на Розана Зонтаг
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 2061 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 05.04.2021 16:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Предното писмо на Розана Зонтаг за Големия съвпад през 2020г. 
https://anthroposophie.blog.bg/history/2020/12/21/po-povod-na-dneshniia-goliam-syvpad-na-saturn-i-iupiter-2-ch.1740927

Великден - в неделята след първото пролетно пълнолуние хората от векове празнуват духовното начало на годината. За трети пореден път противоборстващите сили правят опит да осуетят съвместното празнуване на този най-важен празник в християнските общини. 

Толкова по-силно прозвучава призивът да отбележим достойно това космическо събитие, което всяка година дава на човечеството мощен импулс за обновление и изцеление с помощта на Христовото същество. Външните събирания и празненства могат да бъдат контролирани и ограничавани, но ние сме свободни в нашето съкровено индивидуално отбелязване на това духовно събитие и в свързаността на конкретните духовно общности.

Време е вече не само да се надяваме на спасение, а да тръгнем на път със свободна воля и с отговорност към хората. “Да тръгнем на път” тази година означава и заради изискването на голямата тазгодишна констелация на небесните тела да обърнем гръб на съвременната “логика” на света, като я разпознаем и да се отворим за истинското познание, идващо от Софийния поток на мъдростта. Към мъдростта на София можем да се отворим само със сърцата си.  Днешната ни задача е да го направим, подготвяни и съпътствани от дадените от Рудолф Щайнер т.нар. допълнителни упражнения. Щайнер казва, че ние можем да възприемем етерния Христос само ако разпознаем София. Христовото същество се движи в етера, давайки на природата и човека утеха, надежда и нови задачи.

Първото ясно се вижда от една година насам в природните сили. За нас хората в момента е нужно да преминем през Голготата на дълбокото отчаяние, да преживеем как много неща, ако не и всичко, което досега ни се е струвало истинно, добро и правилно, губи своята стойност. В приемането и преживяването на тази “нулева точка” се крие шансът да си спомним за своя истински духовен произход. От него може да израсте смелостта да се взрем в скритите си страхове, които не идват от егото, а от връзката с висшия Аз. Тогава ще сме отворени за потока на София и допира до Христовото същество. Чрез този допир може да се случи истинското обновление и само така да съзрее едно наистина преобразено човечество. Противоборстващите сили са наясно с това и в момента са в цайтнот, защото искат да осуетят този процес на обновление. С разпалването на различни страхове и разпространението на т.нар. разум те използват неотработената сенчеста същност/двойника на човека, за да го обвържат с логика, инспирирана от подсетивните същества на земните пластове. Под ръководството им и самото човечество според тях трябва да затъва все по-дълбоко в мъртвия материализъм и самото да стане подприрода (функциониращ “машинен човек”). Контактните точки за тези същества се намират във възприемателните органи под сърдечната чакра, които едва в бъдеще ще бъдат напълно развити по правомерен начин. Съответно днес се извършва злоупотреба и изкривяване на вложените в тях сили. Нека да ги споменем съвсем накратко:

В слънчевия сплит изкривяването води вместо до самоовластяване, т.е. до индивидуална отговорност и уважение към всеки живот, до неутолимо желание за власт с цялата необходима за това “логично-разумна” аргументация на откритото или скрито ръководство и властване над други хора. Контактна точка тук са страхът от самотата, безсилието и чувството, че сме изоставени.

Хармонично действащата сакрална (втора) чакра прави така, че човек дарява и получава с радост. Дълбоко усещаната радост от целия естествен живот създава целителни, взаимно обогатяващи връзки между самите хора, между хората и природните духове, а в по-висшия стадий става обмяна между човека и духовните същества. Тук е седалището на волята за изцеление. Чрез изкривяването на тези сили в погрешна посока хората стигат до “логиката на потребностите”. Радостта от взаимното даване и получаване есе повече изчезва. По “разумен начин” се аргументира и показва на практика как човек да се грижи основно за своите потребности за сметка на другите. По този начин възниква същество със силно его, свързано с материалните блага и задоволяването на физическите нужди, което има “правото” да притежава. Тук разпознаваме също и основата на сексуалната и ритуална злоупотреба, които днес вече не са заболяване или смущение в душата на отделния човек, а се появяват като “мрежа от общности”,  при които има обвързване на подсетивните сили с индивидуалния и групов двойник. Контактните точки тук са страхът от липсата и чувството, че не принадлежиш към общността.

Чрез силите на коренната (първа) чакра могат да се усетят и преживеят жизнената сила, радостта от живота и волята да еволюираш като духовно същество, стъпило на земята и свързано с всички други същества. Изкривяването на силите на това ниво може да доведе човека до безсмислено съществуване, тежки депресии и агресия срещу себе си и срещу чуждия живот. Оттук се инспирират фантазиите за намеса и промяна на генетичната субстанция, за да се запази или създаде материалният живот, както и властта да се решават смъртта или животът на другите като съвременно “достижение” (напр. активната помощ при смърт, доброволния аборт, убийствата, войните). Контактните точки тук са дълбоките екзистенциални страхове и пълната загуба на връзка с Духа. 

Рудолф Щайнер казва, че чрез материалистичното мислене на Ариман човекът приема инспирации през краката. Без всякакво възприятие за тези чужди инспирации той смята за своя собствена гениалност онова, което всъщност е Аримановата интелигентност. В момента от този източник на инспирации идват плановете и възможностите за приложение на т.нар. “изкуствен интелект” и 5G.

Долавя се съвместното действие на различните нива и същества под ръководството на Сорат и свързването с индивидуалния и групов двойник. 

За да разберем съвременните събития, трябва да разпознаем, че зад цялата т.нар. разумна аргументация на уж необходимите обществени промени действат съществата на подприродата, които искат да осуетят истинския човешки прогрес, развитието на живото сърдечно мислене и връзката с духовния свят. “Да тръгнем на път” означава да разпознаем с будно съзнание тази изкривена логика, т.е. изкривяването на силите на София и да станем внимателни към това изкривяване в нас и в социалните групи на собственото си обкръжение.

Рудолф Щайнер описва напр. как страхът от чистата духовност е резултат от действието на Ариман. Трябва да се обмисли дали в основата на всички други описани по-горе страхове не стои именно този страх от чисто духовното. Щайнер ни призовава към самовъзпитание, за да укрепим моралната си сила, с която да преодолеем съмнението в истината на духовната наука като победа над Ариман.

“Ако само малка част от човечеството - в резултат на своето истинско разбиране - работи по такъв начин, че да усили моралната си смелост, то всички материалистични теории постепенно ще изчезнат от света.” (СС 152, “Окултната наука и окултното развитие”). Духовният свят има вяра в нас, че можем да мислим съзнателно и свободно и да поемем отговорност, защото това мислене е част от материалния свят и създава ставащото около нас. 

Меркурий изминава тази година своя трикратен ретрограден път съотв. в тропическите въздушни знаци (30.1.-21.2. във Водолей/30.5.-22.6. в Близнаци/ 27.9.-18.10. във Везни. Това време ни е дарено, за да обмислим добре съдържанието на нашите мисли, образи за света и начина да ги съобщаваме. Също и трикратно повтарящата се квадратура Уран/Сатурн (точен квадрат на 17.2./ 15.6./ 24.12.) изисква от нас недвусмислено да поемем отговорност за мисловния си живот и да го пренесем с Аза си на едно по-висше ниво. Там, където го оставим безконтролно сам на себе си, той ще бъде все повече контролиран отвън, ще бъде все повече инспириран и забраняван (напр. Меркел: “Вярвайте само на обществените медии!”)

Щайнер предсказа идващата в наше време забрана на самостоятелното мислене от страна на западните ложи с цел да се тласне човечеството към материализма (СС 167, 4. лекция).

От март 2019 до юни 2025 Уран преминава през знака Телец. Веднъж вече в европейската история е имало дискриминация по генетичен признак при същата констелация от юни 1934 до август 1942г. Днешната склонност да се дискриминират хората, отказващи генетичната ваксинация, спада към тази контра инспирация от нивото на Уран в Телец, също както и материализацията на духовния живот (вече зачестяват разказите на ваксинирани или заболели от К-19 хора за чувството на отделеност от духовното). Чрез генетично променените семена храната, даряваща жизнена сила на хората и животните, става все по-непоносима, а същевременно се осуетяват размножителните жизнени процеси.

Нашата задача, за която получаваме подкрепа от тази духовна област на Уран в Телец, ако я търсим, е да разпознаваме Духа във всяка естествена проява на живота, но и да пожелаем да разпознаем смело съществата, действащи в машините, растителните отрови и т.н. Трябва да развием ново ниво на сътрудничество с тези духовни същества чрез разпознаване и възприемане на духовните сили, действащи във всичко живо. Това би могло да доведе до истински прогрес, напр. до нови, непознати досега технологии за добив на енергия, до нови лечебни средства, здравословно отглеждане на пшеница, зеленчуци. Вече има наченки, които се разработват и практикуват от пионери в тази област. Всеки може да опознае това съвместно действие на хората и духовните същества в своя житейски кръг!

Всички тазгодишни събития са във връзка и с констелациите на изминалата година. Така например беше възможно да се преживее по духовен начин как съществата на Юпитер и Сатурн тъкат ново духовно пространство за следващата по-висша стъпка в развитието на човечеството (Съвпада на Юпитер/Сатурн на 21.12.2020).

В това духовно пространство се “съхранява” (изразено чрез силите на Плутон) праобразът на чистия човек (сестринската душа на Адам), за да може човечеството да си спомни за нея и да се укрепи. Нашият човешки ДНА-материал е неин физически еквивалент. Именно тук се задейства генетичната “ваксинация”. Чрез духовната работа по разпознаването и възприемането можем да разберем какви духовни и физически възможности за човешка еволюция блокира тя.  

Силно действащата през тази година квадратура на Уран/Сатурн ни предизвиква да преодолеем всички съмнения в Духа и да се устремим смело към истинския прогрес. Противоборстващите сили ни заграждат все повече и ако не се вземем в ръце, на вътрешен план ще настъпят отчаяние и депресии, а на външен план ще има все повече хаос и въстания. Бунтът срещу чувството за теснота и несвободност ще донесе промяна, но не и прогрес на човечеството.

Особено предизвикателство ще бъде времето от средата/края на май до началото на юли, започвайки с пълно лунно затъмнение на 26.5. в Северна и Южна Америка, частично слънчево затъмнение на 10.6., което ще се наблюдава и в Германия, последвано от втората квадратура на Уран/Сатурн на 15.6., опозицията на Марс/Сатурн на 1./2.7. и квадрат на Марс/Уран на 4.7. Тази изключително напрегната ситуация ще изисква от нас морална смелост. Ще се спра на нея, когато наближи моментът.

Желая на всички читатели благословен, вдъхновяващ Великденски празник!




Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 833369
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6191
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930